søndag, april 13, 2008

Det må gå!

HUSET.
Da mormor dro til kvinneklinikken i august 1925 for å å sin etterlengtede baby, var huset på tomta på Sundhøi bare en drøm.
Ikke en spiker var bestilt. Da hun og Anna kom hjem, var huset innflyttningsklart. Bestefar hadde rådført seg med onkel Lars mens hun var borte, og de kom på at det sto et laftet hus nede på Haugergården. Det er nesten som å bygge med klosser. Du kan plukke det fra hverandre og sette det sammen igjen uten problemer. Mormor ble ikke glad da kom hjem og så resultatet. Huset var jo så lite! Mammas kommentar. ”De hadde kjøpt materialer til et hus som var så lite at vi ikke engang hadde plass til den fine sofaen som vi arvet!” I huset var det kammers og kjøkken nede En tretrapp gikk fra kjøkkenet til de 2 små rommene oppe. Det ble ikke panelt utvendig før etter at den yngste var voksen.
  • · KJØP LODD!
  • · Da tante Ingeborg var så gammel at hun kunne strikke pent, gikk de til lensmannen og spurte om de kunne ha utlodning på håndarbeid for å skaffe penger til egne behov. Mormor hadde jo vært” fin frøken” før hun giftet seg, og bidro med fine, broderte håndarbeider, både arv hjemmenfra og ting hun hadde sydd selv.De tok 10 øre for hvert lodd og fikk kontanter nok til å komme seg igjennom enda en pengeknipe.
  • LÅNET.
  • En gang sto det så ille til hos fam. Hauger, at mormor måtte gå til sin bror og be om å få låne penger. Det kunne la seg ordne, hvis han fikk 6 sølvskjeer i pant. Tante husker at de gikk trofast til butikken og betalte av på lånet. Og hun glemmer ikke og hvordan onkelen hennes sto og pusset skjeene før han leverte dem tilbake da de betalte det siste avdraget. Onkel Gunnar arvet disse sølvskjeene
  • Oldemor Randiane Arnesen døde 01.01. 1927.
  • Oldefar Theodor Moe døde 10.07.1927.
  • Mormors nerveplager ble verre. Vi vet ikke nøyaktig hva det var. Da hendte det at mormor og bestefar gikk kveldsturer utenfor huset og pratet, kanskje for å roe nervene hennes .Den eneste medisinen var brom. Det luktet vondt, syntes tante Anna. Når hun lå på sykehus hadde tante Ingeborg som var eldst, ansvaret for søsknene sine.
  • · Da Anna var 5 år, ble mormor innlagt på Vindern. Mamma var da hushjelp hos noen fjerne slektninger som bodde i Inkognitogata bak slottet. Lille Anna fikk være hos henne. Mamma hadde ikke eget rom, men hun hadde en flatseng som de delte. Den vesle jenta syntes det var trygt å kjenne huden til sin vokse søster når hun sovnet.
  • Hushjelper har også fri. Lillesøster fikk ake i slottsparken!
  • Tante Anna minnes også hvor koselig det var å bli med mormor på tur til Tientjernet. De hadde egg og appelsin med. Når de kom fram pisket de eggedosis og hadde appelsinbåter i. Kjempegodt

1 kommentar:

Fru Gustafsson sa...

Interessant lesestoff dette her. Fortsett fortsett....