onsdag, august 08, 2007

Petter Smart? JA! Onkel Skrue? NEI!

Bestefar hadde opplegget klart til sitt nye liv som familiemann. Han hadde fått en ny start etter at han møtte veggen på Rjukan. Han skulle bli grønnsakgartner som Kristian og hadde skaffet jord på Stovner.

Det nygifte part bosatte seg der og 02.03.1913 ble Ingeborg Marie født. Den nyfødte, lille jenta var svak, så hun ble hjemmedøpt samme dag. Men det gikk bra og

09.01.1915 fikk de ei jente til: Elinor ble født. Disse to delte seng hele barndommen. Da de ble større, lå da anføttes. Ingeborg var litt av en ertekrok og elsket å kile sin yngre søster. Det var om å gjøre for mamma å våkne først og å stå opp før henne. Ingeborgvar rask og netthendt, veldig flink både til å strikke og sy. Mamma var mer treg i bevegelsene allerede fra barndommen av, men hun hadde mye lettere for å lære

.

Bestefar måtte alltid ha noe å bryne hjernen sin på.

Han var hestekar allerede da han gikk på folkeskolen : "Mitt vesentlige arbeid når det var skolefri, var kjøring."

Hest var også et viktig fag på underoffiserskolen.

Skolen hadde en stall på Kontraskjæret med 14 stamhester. Noen remonter og kvarterhester ble også inbeordret til rideskolen i vintersesongen. Stalltjenesten ble utført av 2 førsteklassinger med en eldre elev som leder. Strigling og puss ble utført hver dag av det nødvendige antall elever fra 1.-3- klasse. I stallen var det vakt døgnet rundt. I "linjens bataljonsamling" tjenestegjorde førsteklassingene som forriddere ved de 6- spente brovogner i parkkompaniet.

  • Mens bestefar var førsteklassing, fikk de som oppdrag å hente 3 ekvipasjer nytt bro-materiell fra Kristiania. Hester og kusker ble kjørt fra Hønefoss til Kristiania med jernbanen. Brovognene med materiellet var oppstilt på festningsplassen. Det ble en meget lang kolonne. De kjørte 4-spent.. Første etappe gikk til Bærums meieri hvor de bivakuerte. Det var allerede bekmørkt da de om frem og bestefar hadde 3 hester å ta vare på. Det ble ikke meget søvn og hvile den natten.

Det siste året i Amerika jobbet han på en stor farm hvor han fikk ansvaret for 6 av hestene. Der kjørte de 4-spent under hvetehøsten og pløyingen. De hadde også 4-spente transportvogner. De kjørte aldri 6-spent, 5-spent under harvingen om våren var det meste. Da var det en fordel å ha godt dresserte hester som kjente sitt navn og lød det. "Dette øvet jeg inn med mine hester hele sommeren."

Bestefar var hestekar: "Krigshistorien beretter om hjerteskjærende sener som i høy grad også går ut over hesten." Han ville derfor forsøke å konstruere en maskin som kunne erstatte hesten overalt i felten. Det viste seg å bli en vanskelig oppgave. Det gikk mange år uten noen brukbar løsning. En maskin som kunne bevege seg som om den hadde ben? Hvordan skulle den se ut?

  • I 1914 hadde han kommet så langt at han hadde en 70 cm lang prøvemodell nesten ferdig. Han hadde konstruert en bil som kunne labbe på moen! Han hadde funnet opp beltebilen, og kalte den for labbemobil. Den var bygget på Opticus verksted i Kristiania og kostet ham rund kr.300. (1/4 årslønn for en vegarbeider.) Han søkte, og fikk en partner som ville være med-interressent i å fullføre oppfinnelsen. Det manglet bare en underskrift på at han hadde patent på sin LABBEMOBIL!
  • Nesten samtidig kom krigserklæringen. Den første verdenskrig var begynt. Bestefar innså at hans oppfinnelse måtte bli et meget effektivt våpen. Han var ikke så godt orientert at han kunne ta parti og ta del i storpolitikken. Labbemobilen kunne havne på gal side. Bestefar besluttet å ikke ta patent på oppfinnelsen sin.

Under første verdenskrig var Norge nøytralt, det vil si at vi ikke var med i krigen. For å passe på at ingen angrep landet vårt ble det utplassert vaktmannskaper, såkalte nøytralitetsvakter. Den Norske nøytralitetsvakt varte fra 1.8.1914 til 11.11.1918. Mannskapene skiftet. Man kunne bli beordret til tjeneste under hele krigen.

Onkel Gunnar ble født 02.10.16 og døpt 14.01.17 i Østre Aker.

    Rotfruktdyrkingen består av jordbearbeiding, såing, tynning, radrensing og opptaking. Rotfruktene ble tatt opp med hånd.
    Vi vet at bestefar ble utkalt til å være nøytralitetsvakt en høst. Da han kom tilbake hadde hele turnipsavlingen hans frosset og dermed var "starten med eget grønnsakgartneri mislykket."
    Da onkel Franck ble født 10.09.1918 hadde de flyttet tilbake til Fetsund og bodde på Fagerstrand

Ingen kommentarer: