lørdag, august 04, 2007

Lillesøster og lillebror.

  • Hanna Marie, deres kjære lillesøster, ble født julaften 1882. Hun ble tatt hånd om av sin mormor da hun var nyfødt, fordi hele familien hadde tyfus.
  • Storesøster, Hanna Constanse døde den 26. januar 1993 og ble begravet 7. februar.

Den 17.02.1883, ble lillesøster døpt i Fet kirke og arvet navnet etter sin søster. Hun ble koppevaksinert 08.08.83 og konfirmert tredje oktober i 1897.

Hun var hjemme og hjalp til hos foreldrene både under folketellingen i år 1900 og da hun giftet seg.

Vel 30 år gammel (19.07 1913) gifter hun seg med Kasper Bakken f. 02.03.1883 fra Skedsmo. Han var kontorist på Hvalsbakken. Fedrene var forlovere. Hans far, Syprian Pedersen var bruksfuldmæktig. Det er ingenting som tyder på fattigdom nå, men første verdenskrig skulle jo bli en hard belastning for det norske folk.

De fikk sin første sønn året etter. Kasper er fremdeles kontorist og de bor på Hvalsbakken. Faddere er Sigurd Pedersen, Bakken og pige Anette? Pedersen. Eldstemann ble veldig flink til å tegne. I desember 1915 har de flyttet til Fagerstrand.

Hanna skal føde sitt andre barn, men noe er galt og hun må fraktes til kvinneklinikken. Der blir Sverre født 05.12.1915 og døpt dagen etter. Han var skjeløyd.

8/XII kl XV? dør Hanna.

Eldstemann ble adoptert av en slektning på morssiden og fikk det veldig bra.

Sverre ble legdegutt…. Nei, han ble bortsatt!

Hvem vil ta til seg et barn som skjeler? Ved konfirmasjonen har både prest og klokker skrevet at han bor han på Hauger i Fetsund og navnet til begge foreldrene er påført uten noen bemerkning om at moren døde bare få dager etter fødselen. Fødselsdatoen er gjort om til den 15. Men dåpsprotokollen fra Rikshopitalet lyver ikke.

Blant søsknene på Hauger var det faktisk bare bestefar som ble fattig. Men det var ingen slektning som hadde plass for Sverre. Oldemor var nok ikke så sterk lenger. Mamma fortalte at hun var brystsyk, så barna ble bedt om å holde seg litt på avstand. Foreldrene var nok redd det var tuberkulose. I ettertid innså mamma at hennes bestemor, Randi Ane sannsynligvis var plaget med astma.

s

Ja, jeg trodde faktisk han var på legd. Etter som jeg forsto, bodde han forskjellige steder og hadde det mange ganger tøft.

Her kan du lese hva legd betyr:

1. Fattigomsorg som ble pålagt en krets av garder på landet. De fattige ble innkvartert på gardene: kom på legd. De skulle ikke bo for lenge på samme plass. Systemet med legd og legdebarn innebar at barn ble bortsatt til eiendomsbesittere som hadde plikt til å gi dem mat og husly en viss tid før barnet eventuelt måtte vandre videre til neste gård.

2. Krets av garder som skaffet midler til f eks hæren el. de fattige. En legd bestod av et antall (nabo)gårder som til sammen hadde en viss skatteplikt, normalt dannet fire fullgårder (eller åtte halvgårder, 16 ødegårder eller kombinasjoner som i sum hadde tilsvarende forpliktelser) en legd. Blant legdsforpliktelsene var også underhold av fattiglemmer.

Men systemet med legd og legdebarn ble forbudt fra år 1900!

Fra da av hadde de kun vergerådsloven av 6. juni 1896, som trådte i kraft i 1900.

  • I tillegg kom for den første perioden fattig-/forsorgsloven av 19. mai 1900,

lov om tilsyn med pleiebarn av 29. april 1905

og barneforsorgsloven av 10. april 1915. Ifølge forsorgsloven av 1900 skulle forsorgsstyret sørge for at barn som ikke kunne forsørges med sine foreldre, fortrinnsvis ble søkt opptatt i familie eller barneheim, hvor det kunne få forsvarlig pleie og god oppdragelse. Ifølge Lov om tilsyn med pleiebarn av 1905, skulle helserådet føre tilsyn med fosterbarn som var satt bort mot betaling.

Beslutningsmyndigheten lå hos vergerådet, som var sammensatt av dommer, prest og fem medlemmer valgt av kommunestyret, hvorav en lege og to kvinner (§ 6). Vergerådet kunne gripe inn overfor barn som hadde begått straffbare handlinger, vist slett oppførsel eller var forsømt av foreldrene (§ 1), forutsatt at det var grunn til å frykte sedelig fordervelse hos barnet. I praksis var det likevel ikke et krav om nærliggende fare for moralsk utglidning, idet vergerådene mer generelt så det som sin oppgave å ta seg av barn som var kommet på avveier eller led vondt, også for eksempel spedbarn som måtte tas hånd om fordi faren var på arbeid, mens moren var syk eller død.

Frivillig plassering av barn kunne dessuten skje i medhold av fattig-/forsorgsloven av 1900, som gjaldt barn som ikke kunne forsørges hos foreldrene sine. De kunne med foreldrenes samtykke plasseres i familie eller barnehjem, hvor meningen var at de skulle få forsvarlig pleie og god oppdragelse. Avgjørelsen ble etter lovens § 43 truffet av forsorgsstyret.

Men med jevne mellomrom ble det avslørt dårlig omsorg, mishandling og utnyttelse barnas arbeidskraft.

Sverre ble lykkelig gift med sin Lena. Det endte godt!

Ingen kommentarer: