fredag, juli 20, 2007

Anton, den sjette i rekka. II

Oldefar var grovsmed og da bestefar var sterk nok, fikk han lov å dra blåsebelgen!
Bestefars barndom.
Vi har allerede skrevet noen ord om de 4 eldste søskenene til Anton:
  • Tea f.67, Hans f.69, Hanna f.69 og Randine f.72
  • Andreas ble født i 1874. Han var den første som ble syk julaften 1882 og det viste seg å være tyfus. Han ble liggende bevisstløs i 11 uker. Men det gikk bra og han ble et fint forbilde for vår bestefar:
  • Anton ble født 6. oktober i 1876. Han var 6 år da tyfusepidemien rammet familien, men nevner ikke noe om seg selv når han skriver om sykdomstiden. Han fikk 2 yngre søsken:
  • Kristian ble født i 1880 og
  • Hanna ble født julaften 1882. Hun ble tatt hånd om av mormor i spebarnsalderen fordi hele familien hadde tyfus. Storesøster, Hanna Constanse døde den 26. januar 1993, 13 år gammel og ble begravet den 7. februar. Ti dager senere 17.02.1883, ble lillesøster døpt i Fet kirke og arvet navnet etter hun som nettopp døde. Foreldre og søsken var ikke tilstede. De var internert hjemme på Hauger og fikk ikke gå ut blant folk. Hun ble koppevaksinert 08.08.83.

De eldste fikk seg arbeide for å tjene penger når de kom til krefter igjen. Mens de var isolert hadde de jo ikke tjent en øre. De kunne ikke selge noen av gårdens produkter, oldefar kunne ikke selge noe av det han lagde i smia si. De mindre barna hjalp til med det de kunne hjemme: dyrestell, alt arbeide i onnene og ”alt forfaldende ellers.” Faren var grovsmed og gikk også rundt på gårdene og arbeidet. Anton ble tidlig interessert og hans første oppgave ble å dra blåsebelgen. Etter hvert lærte han seg mer, og fikk til og med være oppslager. Det var bare 2 skoledager i uken den gangen. Men så ble det satt i gang husflidskole, og i 3 vintre på rad deltok han der også 2 dager i uken. Det var frivillig. Bestefars første inntektsgivende arbeid på fridagene ble kjøring: Tidlig begynte han å kjøre ved fra sagbruket på Nerdrum til forskjellige familier. Fra 12 års alderen var det i tillegg all kjøring på gårdsbruket. Han kjørte også varer som skulle selges på torvet i Kristiania både fra deres egen gård og for andre.

Ingen kommentarer: