- . Samme året kjøpte faren briggen Ebenezer på 24 k.lester. Det hadde vært oppgangstid i Norge fra 1775. Men barndommen hans ble langt fra noen idyll.
- I 1807 begynte kapertiden. Da Lars var 7 år, ble Danmark/Norge trukket inn i Napoleonskrigen. England kapret nesten hele den dansk/norske flåten i København. Sverige ble deres allierte. Både sjø- og landforbindelsen mellom Danmark og Norge ble da brutt. En stor del av handelsflåten ble oppbrakt. Norges mattilførsel ble blokkert. Samtidig ble det total stans av trelasthandelen. De norske skutene ble vergeløse til sjøs: I åpen sjø ble skutene kapret, i engelske havner ble de beslaglagt. I nøytrale havner var det stor fare for å bli innestengt. Tusenvis av danske og norske sjømenn i alderen fra ca. 70 år og helt ned til 8-10 ble tatt til fange. Mange måtte oppholde seg i i engelske fangeleire i opptil flere år.. Noen døde der. Det var en røvertid.
- Da Lars var 8 år var matmangelen så stor at folk gikk i flokkevis til Vallø saltverk for å få brød. (Det var 2 bemannede flåtebatterier der).Året etter var det enda verre.
- Året 1809 hadde vi den verste sulten i Norges historie. Folk var svake og smittsomme sykdommer florerte..
- Kanonbåtkrigen 1807-14.
- Om somrene kunne Lars og kameratene gå til Sandøsund, på sørsiden av Tjøme og beundre disse kanonbåtene, og se på de fillete folka som kjempe for landet vårt. Noen humpet på treben, andre manglet fingre, tær eller en hånd. De hadde fått forfrysninger om vinteren fordi det ikke ble sørget for klær til dem. Når nordmennene hadde seiret var det stor stas Da Lars var 10 år hørte han historien om hvordan Lytnant Klink og hans mannskap hadde tatt tilbake en losbåt og en proviantskonnert og fikk 3 engelske slupper i krigsbytte: Først rodde de til Hvaler hvor de overnattet. Neste morgen fortsatte de å ro mot svenskekysten. De hadde rodd sine chalupper i 24 timer da de begynte å skyte, En svensk kanonkutter sank og en slapp unna. 3 engelskmenn drept og 1 såret. 34 engelskmenn ble tatt til fange. Men ofte var det fienden som vant.
- Faren til Lars hadde tapt en mindre båt. Heldigvis ble han ikke en av dem som havnet han i prison. ”De 2de søstre” på 22 leser ble prisdømt før 1811. (de kaprede skipene ble brakt til land. Her ble det avgjort av en rett om byttet var lovlig. Dersom prisen ble godtatt ble båt og last solgt på auksjon, og inntekten gikk til kaperne.)
- Året 1810 ble.den rene gullalder for skipsfarten. England ga lisenser til kornskutene og det var gode penger å tjene på frakten..
- I 1811 var farens største båt hittil ferdig bygget. Denne briggen ble også kalt Ebenezer og var på 41 ½ lester
- 1812 Uår og sult igjen. Blodgangsepidemi.
- 1813 Statsbankerott og mange gikk konkurs.
- 1815 Den eldste briggen ved navn Ebenezer forliste i 1815.
- 1816 Lars ble komfirmert da han var 15 ½ år. Skolegangen hadde vært så som så disse årene på grunn av de dårlige tidene.
- 1817 Da Lars var 17 år, var faren hovedreder for briggen Fortuna på hele 76 k.lester. Han hadde også hatt noen mindre båter.
- 1827 Lars giftet seg i med Anne Maria Haraldsen Burø. De fikk 7 barn i årene 1828 til 1847. Se blogg 17. august .
- 1830 Lars fikk skjøte på halve Hønsø
- Lars Ludvigsen, skipper og reder, døde i 1864.