søndag, juni 24, 2007
Koselig å prate med tante Anna!
lørdag, juni 23, 2007
Anton, den sjette i rekka.I
Her kommer det litt informasjon om din familie på farssiden, slik mamma husket det.Opplysningene har blitt suplert med informasjon fra bestefars selvbiografi , folketellinger o.a. Bestefar, Anton Hagbart Hauger ble født 6.oktober 1876 som nr. 6 i søskenflokken. Hans foreldre het Randi-Ane og Gulbrand Arnesen og kom fra Enebakkneset. De var søskenbarn. Faren var fra Melnes. Bestefar var stolt i stemmen da han fortalte at moren hans var fra Ulsrud.
Den eldste søsteren hans het:
1. Thea Alette og ble født i Enebakk i 1865. Faren hennes var da forpakter på Ødeby. Sannsynligvis i 1772, da hun var 7 år, kjøpte han Hauger i Fetsund. Gården besto av 60 mål innmark og en ganske liten skog. Det sto bare et halvferdig uthus på gården. Et gammelt, tømret hus med et rom og kjøkken ble satt opp som midlertidig bolig. Slik bodde de i 10 år. I julen 1882, da hun var 17 år, ble hele familien rammet av tyfus og hun ble liggende bevisstløs i 10 uker. Det fantes ikke sykehus på den tiden, og hele familien ble isolert fra samkvem med omverdenen Det ble en lang rekonvalesenttid for alle og det gikk hardt utover økonomien. Da Thea ble frisk, lærte hun seg kjolesøm og gikk fra hus til hus og sydde. I 1891 giftet hun seg med med Sigurd Hagbart Sandbo, født i Høland i 1868 Forlovere var brudens far, smed Gulbrand Arnesen og brudgommens far, garver Julius Sandbo. Hun bodde da på Bækkelaget, han var jernbanestasjonsbetjent, senere ble han bestyrer på Jernbaneskolen. De fikk 5 barn:
- Guttorm
- Rakel: Hennes mann oppfant eksospotta til fly!
- Hjørdis; Døtre:Torunn g.m. Ragnar Storaker og Kristin g.m. Lasse Trædal
- Arthur ble tannlege
- ???? Hadde et "elektrisk firma".
Blandt alle Gulbrand Arnesens etterkommere er det nok Tea sitt oldebarn, Ingrid Bjørnhoff den som er er den beste tekstforfatter og pianist. Humoren har vi felles.
Mamma likte godt å gå på besøk til tante Thea.
2. Hans August Gulbrandsen Hauger ble født på Enebakk i 1867. Han var 15 år da tyfusen rammet familien. Han ble ikke så hardt angrepet,men var veldig slapp og satt som regel ved siden av komfyren på kjøkkenet.Hans ble lensearbeider den sommeren for å være med å rette opp familiens økonomi. Senere arbeidet han en tid som ekspeditør i Landsbladet. Han ble gift med Marie Dyresen f.1665 fra Nerdrum-kanten.I 1900 var han bokholder ved Kristiania Lith. aktiebolag og eide en kunst og pairhandel. Marie eide ”Norske Julekortutsalg". De fikk barna:
- Hans Eiolf f.1896,
- Gunhild Lovise f.1897
- Hans Mathæus f.01.01 1900, skrev sanger for og sammen med sin bror, Kristian. Hans tegnet reklame bl.a. en tegning som kunne brettes i 3 deler. Hvis man brettet bort den øverste eller nederste delen, ble det en annen tegning. Hans sønn, Per, ble naturfotograf. Noen av Per Haugers bilder kan sees på Hauger Per_met.no:->. Han har også filmet en del T.V. programmer f.eks "Dyrevenn på smittejakt."
- Wilhelm
- Kristian·f.24.10.1905. død 18.10.1977,ble pianist, komponist og orkesterleder. Mamma var veldig stolt av at han hadde skrevet melodien til ”Når kastanjene blomstrer i Bygdø Allé ”. Se egen side senere.
- Randi
- Et barn døde.
3. Hanna f.1869 finner vi som pleiedatter hos sin farfar og farmor på Melnæs i folketellingen 1875. Broren Hans, var der som tilreisende. Hjemme på Hauger bodde de på 1 rom og kjøkken, og det ble stadig flere munner å mette. Gulbrand slet for å få endene til å møtes. Hannas farfar, Arne Christenssøn var gårdbruker, selveier og møller. De hadde 2 hester, I føll, 6 kyr, 3 kalver, 7 ungfe, 8 griser, 1 sau og et par geiter. Guldbrands bror, Hans, bor på Hauger og hjelper til der. Det er samhold i storfamilien. Det tar lang tid før Gudbrand får råd til å bygge en hovedbygning Sommeren 1882 lysnet det for dem. Det ble tømret et tilbygg på baksiden av det gamle huset, og det ble reist et reisverk til en annen etasje over både det gamle og det nye.I oktober ble Hans konfirmert. Julaften var alle samlet og det kom en ny, liten søster til verden. De var nå åtte søsken, og det skulle bli plass for dem alle. Alle søsknene var hjemme igjen. Så blir 8-årige Andreas syk. Det viser seg å være tyfus og Hanna dør, 13 år gammel. 4. Randine ble født i 1872 i Fet.Hun var 10,5 år da tyfusen herjet. Hun og faren holds seg friske og hun måtte vel hjelpe sin far, som var alene om alt stell. Randine giftet seg med skomakermester Arnt Thorsteinsen f. 1869 i Enebakk. Han arbeidet en tid på Botsfengselt. Da han sluttet der, ble det stadig vitset i familien om at han hadde sluppet ut fra Botsen for tidlig. Siden arbeidet han på Sofies Minde, - Han er muligens den første som begynte å lage ortopedisk fottøy i Oslo. De fikk 9 barn:
- Rolf Matheus f.1896 ble sjef i Bankforeningen i Norge.
- Gerda Therese f.1898 var mammas fadder da hun var 17 år.Gift med bankfunksjonær.Arntsen fra Solør.
- Astrid Randine f.15.02 1900. Enke etter Kjernvik fra Sverige. En datter: Gunn.
- Alfred.Bodde? Jobbet? på Nordstrand. Jobbet på tobakksfabrikk. Startet forretning.
- Hjelm. Bankmann. Gift med dame fra Nabbetorp i Fredrikstad.
- Ingeborg gift med Kjernvik, bror av Astrids mann.Hadde en datter, hun drev trykkeri i Syd-Sverige.
- Reidar .Skomakermester på Sofies Minde hvor han laget ortopedisk fottøy.Gift med Aslaug som er kusinen til Gudevold i Fredrikstad.
- Leif gikk ut med beste karakter fra Handelsskolen. Gift med Ingrid,søsteren til Aslaug.Er sjefen til Haralds svigerfar!
- Arne. Jobbet på tobbakksfabrikk. Døde tidlig. · · · Bestefar og hans eldre bror Andreas bodde billig hos Randine i Hegdehaugsveien 32 mens de gikk på Kristiania Elementærtekniske dagskole. Mamma jobbet som hushjelp der etter at hun ble voksen og onkel Gunnar hadde en positiv samtale med Rolf da han trengte kausjonist for å kunne bygge hus. Bankfunksjonærene i Fetsund smilte og sa at med den underskriften ville ingen kunne stoppe ham. Bankforeningssjefer er ikke som andre sjefer. Les selv!
- Gjeldsbrevloven og deponeringsloven (av 17. februar 1939 nr. 1 og 2) Forord.... Tilegnet professor Ragnar Knophs minne. Loven om gjeldsbrev er ...delegerte fra norsk side. nå etter Knophs død , føler jeg trang til å gi uttrykk for hans fremragende del i lovarbeidet, . Sekretær i Justisdepartementets lovavdeling, Arnvid Vassbotten, har vært til stor nytte, ... min beste takk. Likeledes vil jeg få takke direktør Rolf Thorsteinsen som har gjort meg den tjeneste å se gjennom kommentaren i korrektur og ellers har vært så elskverdig å bistå ved utgivelsen gjennom Den norske Bankforening. Oslo, desember 1939 Leif G. Villars-Dahl