mandag, desember 04, 2006

Mangelvare

Da engelskmennene skulle bygge jernbane i Kenya, innførte de indere til å gjøre jobben. De fleste ble boende i Kenya og i 1960 årene tok de hånd om det meste av forretningslivet der.Kolonialvarer handlet vi bestandig hos indere. Når det begynte å bli smått med salt,sukker, mel eller hva det nå kunne være, var det alltid afrikanerne som først fikk streng beskjed om at det var shortage. Vi hvite fikk varen i en brun pose når vi skulle betale. Neste handletur var det vi som fikk beskjed om at det var helt tomt....... Da vi var på bryllupsreise i 1991 var det umulig å få tak i sukker. En pent kledd tigger satt utenfor supermarkedet. Vi hadde felles kjente i misjonen. Han ba meg, ja ga meg faktisk beskjed om, å kjøpe 5 kg. sukker til seg! Anmodningen var så utenkelig, så uventet og så utrolig!...
(som kjent er folk med fast lønn og lite pigment i huden høyt hevet over handikappede med mye pigment. I kolonitiden hadde alle lært seg dette, og det satt et sted i ryggmargen enda.) ...at dette hjertegode eksemplar av den hvite rase gikk inn og handlet for ham.
Deretter ville det bli delt opp i 2 hektosposer og solgt til vanlige folk. Så fikk noen sukker i teen sin denne uka også.

Ingen kommentarer: